1. Boontjies bevat ‘n aflatoksien genaamd Phaseolus vulgaris. Hierdie toksien op die buitekant van die boontjie veroorsaak erge winderigheid, maagkrampe, diaree en hoofpyn. Nou verstaan ek hoekom my man van kompressie pitte praat!

2. Om van die toksiene ontslae te raak moet die boontjies oornag in water geweek word sodat dit kan afkom. Die bone moet vir 10min gekook word dan om die toksien maksimaal te verwyder. Spoel met elke proses die bone deeglik af.

3. Verder kan jy normaal kook…ek kook altyd my boontjie sop in die Slow cooker en hou dit daarin vir opskep en dan weet ek dit bly ook heelik warm.

4. Ek het al uit ondervinding geleer om maar die pakkie boontjies uit te gooi in ‘n skinkbord en al die klippies en stokkies te verwyder…

Resep
2k Suiker bone, droog
2 Uie, grof gekap
8k Koue water
250g Spek vleis of beesskenkel
2k Melk
1 pakkie Beesstertsop
2e Suurlemoensap
Sout en peper na smaak

Metode:
1. Verwyder eers alle onsuiwerhede in die bone en was dit voordat dit oornag in koue water geweek word.

2. Gooi die water die volgende dag af, spoel bone weer, en vul kastrol waarin jy die bone gaan kook weer met nuwe vars koue water.

3. Verhit die bone en kook stadig tot dit kook en voeg die spek by. Laat vir 1 uur kook.

4. Voeg die uie by en kook nog ‘n uur.

5. Druk die bone met ‘n masher effens fyn, of soos jy daarvan hou.

6. Verhit weer totdat die sop kook en voeg geurmiddels by.

7. Verdik die sop met die aangemaakte beesstert sop en melk, laat opkook en bedien met tuisgbakte bruibrood en varkvet.

Lewer: 6 porsies

Bron: Hantie Bezuidenhout, 1975