Tamatiesous

Tamatiesous

Ons het as kinders preserveermiddel-vry grootgeword weens ’n diabeet sussie wat amper vir alles allergies was. Moeder het baie moeite met ons kos gedoen en almal was maar verplig om gesonder te leef. Met hierdie resep het ons grootgeword en tot vandag toe maak ek vir ons huis. Die suiker kan wel vervang word met kunsmatige versoeters, ek gebruik persoonlik vloeibare Natreen wat glad nie ‘’n nasmaak gee. Ongelukkig moet jy proe soos jy werk. Die ander nadeel van die kunsmatige versoeter is dat die rak lewe van die produk nie so lank is nie, daarom is dit belangrik om die produk in die yskas te stoor.

Eerste kooksel
5 kg rooi ryp tamaties, blansjeer
1.5 kg uie, gekap
4 selderystingels, gekap
3 e fyn knoffel
1 k water

Kook al die bestanddele saam totdat die uie en tamaties sag is, neem ongeveer 60 minute.

Puree bestanddele in klein porsies en dreineer die sap deur ’n growwe sif. Gebruik die agterkant van ’n houtlepel om die moes deur die sif te vryf. Die gladde mengsel word nou by die tweede kooksel gevoeg.

Die pitte en vesel word nie verder gebruik nie. (Ek sal dit vries om sheba of tamatiesmoor mee te maak)

Tweede kooksel
1 l (4 k) asyn
600 g (3 k) suiker of vir diabete (3-4e) Liquid Natreen
100g tamatiepuree
1 k appelkooskonfyt
1 t neutmuskaat
1 k water
1 e sout
1 t fyn peper

Voeg die eerste kooksel by die tweede kooksel se bestanddele en kook die mengsel oor hoë hitte, vir ongeveer 60 minute om dik te word. Haal van hitte af en laat 10 minute afkoel voordat dit gebottel word.

Bottel die produk in gesteriliseerde flesse en draai bottel op sy kop. Dit help die stoom wat moontlik in die deksel vog vorm, om nie bakterieë in te laat groei nie. Met die omdraai slag sal die vog wat gevorm het eweredig versprei.

Bron: Annelien Pienaar, 2016, www.bosenbergguestfarm.co.za, preservering klasse.

Hoeveelheid: 2.5 liter tamatiesous

Print Friendly, PDF & Email
2017-06-02T05:15:24+00:00 2 Comments

2 Comments

  1. Anri Britz July 25, 2017 at 3:50 pm - Reply

    Baie dankie vir die preserveermiddel vry resepte soos die een. Ek waardeer jou harde werk en deel van resepte met ons kosliefhebbers!

    • Annelien July 26, 2017 at 5:14 am - Reply

      DAnkie Anri, loer gerus na my kookboek Boerekos met ‘n Twist wat nou vars op die rakke is. Daar is byvoorbeeld boerewors, biltong, witsous (droe mengsels), warm sjokolade ens ook wat geen preserveermiddels bevat en tot groot voordeel van jou gesin se gesondheid is. Groete en Twist voort, Annelien

Leave A Comment